Theater Piet Mondriaan

Al sinds het theaterseizoen van 2006 en 2007 programmeerd de Stichting Ab-Art professionele theatervoorstellingen met succes in het Piet Mondriaangebouw in Abcoude. Laurens Geerlings Licht en Geluid is vanaf het eerste seizoen verbonden aan het theater Piet Mondriaan en verzorgt sinds die tijd alle technische aspecten voor de voorstellingen.

Door de groei in het aantal voorstellingen en de lange wens van de Stichting Ab-Art voor een eigen geluidsinstallatie is er in de zomer van 2021 een grote update gedaan aan de geluid en lichttechniek. Laurens Geerlings Licht en Geluid is verantwoordelijk voor de levering en plaatsing van de apparatuur.

Theater Piet Mondriaan

Theater Piet Mondriaan

Theater Piet Mondriaan

Theater Piet Mondriaan

Geluidsysteem EAW RSX208L

Na het testen van een aantal geluidsystemen in de voorgaande seizoenen van het theater is de keuze gevallen op het RSX208L Line array systeem van EAW (Eastern Acoustic Works). Laurens Geerlings Licht en Geluid (zelf eigenaar van een dergelijk systeem) hebben deze een aantal maal ter demonstratie geplaatst in het theater. De Stichting Ab-Art wilde graag deze "superboxen" hebben als vaste installatie.

Het systeem bestaat uit:

  • 8 x EAW RSX208 Line array cabinet (gevlogen)
  • 2 x EAW RSX12 Subspeaker (gevlogen)
  • 1 x EAW RSX129 Topspeaker (gevlogen als centercluster)

Het geheel wordt aangestuurd door een Xilica Solaro QR1 i.c.m. een touchscreen in de zaal. Doordat de Xilica Solaro QR1 en alle EAW speakers zijn voorzien van een mogelijkheid om over te stappen op een DANTE audio netwerk is het systeem ook klaar voor de toekomst en de wensen van de reizende gezelschappen.

Bediening

Ook in deze situatie is een AV2 Console bedieningsysteem toegepast voor de bediening van het geluidsysteem. Ook deze interface is volledig aangepast op de wensen van de klant en mogelijkheden van de apparatuur. Zo kan er via het systeem eenvoudig achtergrond muziek (voor inloop en uitloop) worden afgespeeld zonder dat er externe apparatuur voor nodig is. Snel een microfoon worden gekoppeld en laptop of tablet worden aangesloten om een eigen playlist af te spelen.

Door middel van een ingesproken welkomswoord kunnen de gasten in de zaal worden welkom geheten en erop attent worden gemaakt dat de voorstelling elk moment kan beginnen en mobiele telefoon worden uitgeschakeld.

Via het touchscreen kan ook de werkverlichting van de zaal worden in- en uitgeschakeld. Dit maakt dat het touchscreen meerdere toepassingen kan ondersteunen en alles vanaf één centrale plek geregeld kan worden.

Eventueel zal in de toekomst via het AV2 Console systeem ook de volledige lichttechniek en videotechniek te bedienen zijn.

AV2 Console in Theater Piet Mondriaan

AV2 Console in Theater Piet Mondriaan

Theater Piet Mondriaan

Theater Piet Mondriaan

Lichttechniek

Ook heeft de Stichting Ab-Art geinvesteerd in LED Armaturen. Zo zijn er voor het achterdoek 4 LED Spots gekomen om een mooi strijklicht over het doek te maken en 8 LED Spots met barndoors voor belichting op het toneel. Deze laatste zijn een alternatief op de conventionele Fresnel en PC 1kw lampen waarbij 1 kleur mogelijk was. Door middel van RGBW (rood-groen-blauw-wit) kleurenmenging kunnen nu praktisch alle kleuren worden gerealiseerd.

Naast het voordeel van kleuren menging is natuurlijk het lagere stroomverbruik ook een van de eisen geweest bij het uitzoeken van nieuwe lampen. Alle 8 LED Spots verbruiken op vol vermogen 1200 watt, dat is net iets meer dan 1 x 1000 watt PAR 64 of Fresnel armatuur. U begrijpt; ook hier weer klaar voor de toekomst!